rene_franssen002007.jpg

Rene Franssen

De professionele paardensport geniet een hoog aanzien en zekere allure. Sportpaarden worden echt niet zomaar geboren, die worden gefokt.

René Franssen uit Boven-Leeuwen; hij fokte een ongekend groot aantal sportpaarden, keuringstoppers en verschillende goedgekeurde hengsten in binnen- en buitenland. De successen zijn talrijk en allemaal terug te voeren naar één geblesseerde merrie die Franssen eigenlijk voor te veel geld heeft gekocht. Achteraf bleek deze Nannet, de telg uit de bekende Votti-stam (NL-merrielijn 052), van onschatbare waarde voor zijn fokkerij.

Als zoon van de mijnwerker lag het niet voor de hand dat René Franssen zich zou ontpoppen tot een van de succesvolste paardenfokkers van Nederland die a.o. in 2012 is uitgeroepen tot KWPN fokker van het jaar van de provincie Gelderland!
De stammoeder van de fokkerij van René Franssen, Nannet (Hurricane x Vottie van L’Invasion), kwam in de begin jaren-70 in zijn bezit als jonge driejarige merrie die als veulen een peesblessure had opgelopen waardoor ze acht maanden op de kliniek van Utrecht had gestaan. De dochter van Hurricane en telg uit de Vottie-stam, de stammoeder waar al zijn latere successen uit voorgekomen zijn. Deze moederlijn staat bij sommige fokkers ook wel te boek als Ottie- of Bottiestam.
rene_franssen002004.jpg
Toen Franssen begon met fokken was er nog geen specialisatie in de fokkerij zoals tegenwoordig. De sport bestond uit springen en dressuur was een ondergeschoven kindje. Op een uitzondering na werden alle hengsten in de springrichting gepromoot. Zodoende heeft Franssen in het begin ook voornamelijk gebruik gemaakt van springpaarden en volbloeds, maar daarbij wel altijd geselecteerd op beweging, exterieur, drie goede basis gangen en met een sprekend hoofd! Daar ligt ook de basis van al het succes. In het begin werd veel gebruik gemaakt van de hengsten van Amor, Le Mexico, Calvados en Burggraaf, gecombineerd met de volbloed hengst Cadmus xx. Alles gaat terug op de merrie Nannet.

Door de interesse in een mooi paard met veel ras en uitstaling, raakte René Franssen steeds meer gecharmeerd van de Trakehners. Samen met Tiek van Uytert, vader van Joop van Uytert, heeft hij de hengsten Balzflug en Michelangelo naar Nederland gehaald. Later werd ook veel gebruik gemaakt van de wereldbekende Grand Prix hengst Gribaldi.
Een van de belangrijkste kenmerken van de nafok van Nannet is dat het harde paarden zijn met instelling. Dit blijkt ook uit het feit dat uit Nannet sportpaarden zijn gefokt die zowel in de dressuur als in de springsport op het hoogste niveau hebben gepresteerd. René Franssen beschouwd zichzelf als een van de weinige fokkers die die geen voorstander is van specialisatie zoals deze door stamboeken wordt gepromoot. In de keuze van een hengst wordt gebruik gemaakt van zowel spring- als dressuurhengsten. Het toepassen van een bepaalde springhengsten kan kracht en galoppade toevoegen in de dressuurfokkerij. René Franssen past zijn eigen specialisatie toe door specifieke eigenschappen te verankeren en minpunten te verbeteren. Hier kiest hij dan de hengst voor die dit kan ongeacht of het paard door het stamboek de stempel dressuur of springpaard heeft opgedrukt gekregen. Het gebruik van krachtpatsers Burggraaf en Calvados hebben een solide basis gelegd waar René Franssen nog steeds goed vooruit kan. De focus ligt op de dressuursport, maar van een goed springpaard kan hij ook geweldig genieten. De merrie Gisnette (v. Burggraaf x Nannet) heeft in beide disciplines toppaarden gebracht. Haar bekendste is zonder meer Kingston (v. Voltaire). Kingston werd in Nederland tot Z2 opgeleid en daarna door Lesley Morse in USA succesvol in de Internationale Grand Prix uitgebracht. Een andere nagezaat van Gisnette is Onette (v. Peter Pan) die in 1999 het vrijspringen tijdens de NMK in Ermelo won en de derde plaatst behaalde tijdens het Europees kampioenschap in Brussels.

Unette (v. Cadmus xx x Nannet) in combinatie met de stempelhengst Calvados bracht de ster preferente merrie Hfradin die op haar beurt weer de moeder is van de bij het BWP goedgekeurde hengst Nagano (v. Lux), winnaar van de vier-, vijf- en zevenjarige tijdens het Belgisch kampioenschap voor springpaarden en wordt nu uitgebracht in de internationale springsport. Verder bracht deze merrie ook de KWPN goedgekeurde hengst Mondriaan (v. Balzfulg) de volle broer van de kampioensmerrie Ifradin. Het laatste veulen van Unette was een merrie van Gribaldi; een copie van Unutte die dan ook de naam Unette II kreeg. Uit haar is de KWPN goedgekeurde hengst Estoril (v. Zhivago) gefokt.
 
Een ander topsportpaard uit de fokkerij van René Franssen is Tacolando Triple R (Grand Prix dressuur) , de zoon van Ircolando uit Efradin (v. Akteur x Unette). Daarnaast komt de kampioen van de KWPN hengstenkeuring 2012, Etoine (v. Vivaldi), ook uit de fokkerij van René Franssen.

René Franssen, een gepassioneerde man met een duidelijke visie en waarbij het paardenbloed door zijn aderen vloeit.
En het resultaat mag er zijn, het fokken van 12 Grand Prix paarden, zowel in de dressuur als het springen!
Hier begonnen de successen van de fokkerij. Zo werd de merrie Gisnette, een dochter van Burggraaf uit Nannet, als driejarige reservekampioen van Bennkom. Later dat jaar werd ze uitgeroepen tot Nationaal kampioen tijdens de UTV in Utrecht. In combinatie met de volbloed Cadmus xx bracht Nannet de keur preferente prestatie merrie Unette. Zij staat te boek als de moeder van Ifradin (v. Balzflug) die als jaarling kampioen werd van Bennekom. Het achtervoegsel ‘Fradin’ staat voor Franssen en van Dinteren, de meisjesnaam van zijn vrouw Joke Franssen. De lijst met successen op de keuringen is zo groot dat deze niet meer bij te houden is.

Door dochter Anne kwam René Franssen in aanraking met de sport. Met de door hem gefokte Byoux (v. Le Mexico) uit Nannet heeft Anne bij de Young Riders dressuur gereden. Later werd Beyoux Grand Prix gestart en boekte velen successen. Hier komt de visie van René Franssen weer tot zijn recht: paarden fokken die op het hoogste niveau kunnen presteren. De praktijk leerde echter dat paarden die op het hoogste niveau presteren, vaak ook sensibele paarden zijn.
Een van de belangrijkste kenmerken van de nafok van Nannet is dat het harde paarden zijn met instelling. Dit blijkt ook uit het feit dat uit Nannet sportpaarden zijn gefokt die zowel in de dressuur als in de springsport op het hoogste niveau hebben gepresteerd. René Franssen beschouwd zichzelf als een van de weinige fokkers die die geen voorstander is van specialisatie zoals deze door stamboeken wordt gepromoot. In de keuze van een hengst wordt gebruik gemaakt van zowel spring- als dressuurhengsten. Het toepassen van een bepaalde springhengsten kan kracht en galoppade toevoegen in de dressuurfokkerij. René Franssen past zijn eigen specialisatie toe door specifieke eigenschappen te verankeren en minpunten te verbeteren. Hier kiest hij dan de hengst voor die dit kan ongeacht of het paard door het stamboek de stempel dressuur of springpaard heeft opgedrukt gekregen. Het gebruik van krachtpatsers Burggraaf en Calvados hebben een solide basis gelegd waar René Franssen nog steeds goed vooruit kan. De focus ligt op de dressuursport, maar van een goed springpaard kan hij ook geweldig genieten. De merrie Gisnette (v. Burggraaf x Nannet) heeft in beide disciplines toppaarden gebracht. Haar bekendste is zonder meer Kingston (v. Voltaire). Kingston werd in Nederland tot Z2 opgeleid en daarna door Lesley Morse in USA succesvol in de Internationale Grand Prix uitgebracht. Kingston is Paard van het Jaar geworden in Amerika! Een andere nagezaat van Gisnette is Onette (v. Peter Pan) die in 1999 het vrijspringen tijdens de NMK in Ermelo won en de derde plaatst behaalde tijdens het Europees kampioenschap in Brussels.
rene_franssen002002.jpg rene_franssen002001.jpg